
Livsstilsapp för personer som använder rullstol
Vi utvecklar en livsstilsapp för personer med ryggmärgsskada tillsammans med fysioterapeuten och medicine doktor Tobias Holmlund samt Appademin vid Göteborgs universitet.
Förhoppningen är att appen är färdig i slutet av 2023 och att den blir ett värdefullt verktyg som hjälper dig att optimera din träning och hälsa, minska risken för komplikationer och förbättra din livskvalitet. Appen kan också påminna dig om att röra på dig eller avlasta, vilket kan minska risken för trycksår.
Här kan du se hur betaversionen av appen ser ut just nu!
Upptäck dina hälsomönster
Tycker du att det kan vara svårt att lista ut varför du har mer ont ena dagen jämfört med den andra? Undrar du hur din hälsa påverkas om du gör en livsstilsförändring eller vad som händer med din axelsmärta efter ett hårt träningspass?
Då kan du använda appen för att upptäcka mönster, så blir det enklare att förbättra din hälsa.
I appen kommer du att kunna registrera information om olika komplikationer som kan uppstå efter en ryggmärgsskada, till exempel smärta, spasticitet och blås- och tarmfunktion. Du väljer själv vilka komplikationer du vill registrera.

Var med och utveckla appen!
Under 2023 kommer vi att bjuda in till flera olika workshoppar om komplikationer som är vanliga efter en ryggmärgsskada. Vi har inte bestämt temat och datumet för nästa workshop än.
Längre ner på sidan kan du dela med dig av dina tankar om och erfarenheter av komplikationerna. Vi värdesätter alla perspektiv vi får in.
Evidensbaserad mätning med aktivitetsarmband
Om du vill att appen ska beräkna din kaloriförbrukning eller beskriva när, hur mycket och hur intensivt du rört dig under dygnet kommer du att behöva ett aktivitetsarmband.
Armbandet registrerar din puls och aktivitet på samma sätt som i Tobias forskning. Med hjälp av data från avhandlingen, om just energiomsättning, syreupptag och hjärtfrekvens hos personer med kompletta ryggmärgsskador, så kan appen räkna ut tid i olika intensitetsnivåer, tid i stillasittande samt kaloriomsättning.
I nuläget är det bara Fitbit-armband som är kompatibla med appen. Vi hoppas kunna göra appen kompatibel med fler aktivitetsarmband innan den släpps.

Dela din data med vården
Om du vill kan du visa statistik från appen när du möter vårdpersonal. På så vis får ni tillsammans bättre möjlighet att skräddarsy din behandlingsplan, optimera din träning och förbättra din hälsa.
Dela med dig av dina idéer och erfarenheter!
Här under kan du dela med dig av dina tankar och erfarenheter av komplikationer som är vanliga efter en ryggmärgsskada. Du får berätta fritt om så få eller många områden som möjligt.
Om du har några konkreta idéer får du gärna dela med dig av dem också. På vilket sätt skulle appen till exempel kunna hjälpa dig med din egenvård? Vad vill du kunna registrera?