Du kan använda appen för att mäta din aktivitetsnivå och registrera smärta och andra komplikationer efter en ryggmärgsskada

Livsstilsapp för personer som använder rullstol

Vi är med och utvecklar en livsstilsapp för personer med ryggmärgsskada tillsammans med fysioterapeut och medicine doktor Tobias Holmlund samt Appademin vid Göteborgs universitet.

Förhoppningen är att appen släpps under 2024 och att den blir ett värdefullt verktyg som hjälper dig att optimera din träning och hälsa, minska risken för komplikationer och förbättra din livskvalitet. Appen kommer också att kunna påminna dig om att röra på dig eller avlasta, vilket kan minska risken för trycksår.

Frågor om appen?

Kontakta Tobias

Upptäck dina hälsomönster

Tycker du att det kan vara svårt att lista ut varför du har mer ont ena dagen jämfört med den andra? Undrar du hur din hälsa påverkas om du gör en livsstilsförändring eller vad som händer med din axelsmärta efter ett hårt träningspass?

Då kommer du att kunna använda appen för att upptäcka mönster, och det blir enklare att förbättra din hälsa.

I appen kommer du att kunna registrera information om olika komplikationer som kan uppstå efter en ryggmärgsskada.

Dela din data med vården

Om du vill kan du visa statistik från appen när du möter vårdpersonal. På så vis får ni tillsammans bättre möjlighet att skräddarsy din behandlingsplan, optimera din träning och förbättra din hälsa, till exempel smärta, spasticitet och blås- och tarmfunktion. Du väljer själv vilka komplikationer du vill registrera.

 

Evidensbaserad mätning med aktivitetsarmband

Om du vill att appen ska beräkna din kaloriförbrukning eller beskriva när, hur mycket och hur intensivt du rört dig under dygnet kommer du att behöva ett aktivitetsarmband.

Armbandet registrerar din puls och aktivitet på samma sätt som i Tobias forskning. Med hjälp av data från avhandlingen, om just energiomsättning, syreupptag och hjärtfrekvens hos personer med kompletta ryggmärgsskador, så kan appen räkna ut tid i olika intensitetsnivåer, tid i stillasittande samt kaloriomsättning.  

I nuläget är det bara vissa Fitbit-armband som är kompatibla med appen. Vi hoppas kunna göra appen kompatibel med fler aktivitetsarmband innan den släpps.

Tobias Holmlund, fysioterapeut och med. dr