Neurogen blåsa och tarm vid ryggmärgsskada
Onlinekurs hösten 2025
Välkommen till en onlinekurs om neurogen blåsa och tarm för dig som är sjuksköterska eller undersköterska och arbetar med personer som har en ryggmärgsskada!
Kursen består av fyra digitala workshoppar: två om blåsan och två om tarmen. Workshopparna leds av uroterapeuterna Malin Nordin och Carina Andersson. Malin arbetar till vardags på Karolinska universitetssjukhuset och Spinalismottagningen på Aleris Rehab Station, och Carina arbetar på Norrlands universitetssjukhus.
Kursen passar dig oavsett om du arbetar med uppföljning eller primär rehabilitering.
Fördjupa dina kunskaper och utbyt erfarenheter
Inför och på workshopparna får du lära dig mer om hur blås- och tarmfunktion kan påverkas av en ryggmärgsskada och vilken effekt sådan nedsatt funktion kan ha på vardagslivet för personer som har en ryggmärgsskada.
Du kommer att lära dig hur blås- och tarmbesvär kan dokumenteras, behandlas och följas upp. Du lär dig också vilka förändringar du ska reagera på – och hur!
Dessutom innebär kursen möjligheten att utbyta erfarenheter med kollegor från olika delar av landet – något som kan vara svårt att få till i den kliniska vardagen.
Levd erfarenhet
På kursen får du ta del av personer som har en ryggmärgsskadas perspektiv på att leva med och hantera neurogen blåsa och tarm.
En ryggmärgsskada innebär ett stort ansvar för egenvård. Om blås- och tarmregimen inte fungerar så påverkas ofta hela livet.
Tid och datum
Workshopparna är klockan 14–15.30 följande torsdagar:
- 18 september
- 25 september
- 16 oktober
- 23 oktober.
Förberedelser och digitalt kursrum
Vi kan ännu inte säga exakt hur mycket förberedelser som krävs inför varje workshop, men de kommer inte vara alltför omfattande.
Länk och inlogg till det digitala kursrummet skickas ut i början av september. I kursrummet hittar du all information om förberedelser och allt material du behöver, samt möteslänkar till workshopparna.
Lärandemål
Efter att ha gått kursen vet du mer om
- blåsans och tarmens grundläggande anatomi och fysiologi
- hur en ryggmärgsskada kan påverka blås- och tarmfunktion
- hur du identifierar och tillämpar olika behandlingsstrategier
- uppföljning av neurogen blås- och tarmdysfunktion.
Målgrupp
Sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar med uppföljning eller primär rehabilitering för personer som har en ryggmärgsskada.
Pris
Kursen kostar 1 500 kr (plus moms) per person.
Anmälan
Anmäl dig nedan senast den 8 juni. Vi meddelar dig om du fått en plats i början av vecka 24.
Ibland hamnar våra utskick i skräpposten, så håll utkik där om du inte får något mejl. Du kan också lägga till vår e-postadress hej@ryggmargsskadecentrum.se som betrodd avsändare.
Samverkanspartner
Kursen ges i samverkan mellan
