Neurogen blåsa och tarm vid ryggmärgsskada

Välkommen till en onlinekurs om neurogen blåsa och tarm för dig som är sjuksköterska eller undersköterska och arbetar med uppföljning för personer som har en ryggmärgsskada!

Kursen kommer att ge dig fördjupad kunskap om hur blås- och tarmfunktion kan påverkas av en ryggmärgsskada och vilken effekt sådan nedsatt funktion kan ha på vardagslivet för personer som har en ryggmärgsskada.

Du kommer också att lära dig hur blås- och tarmbesvär kan dokumenteras, behandlas och följas upp.

Du måste förbereda dig inför workshopparna, så läs i god tid noga igenom instruktionerna för respektive workshop.

Lärandemål

Efter att ha gått kursen kommer du att kunna

  • beskriva och förklara hur kombinationen åldrande och långtidseffekter vid ryggmärgsskada kan skapa en ökad sårbarhet i olika organsystem.
  • beskriva och resonera kring hur kombinationen åldrande och långtidseffekter vid ryggmärgsskada kan påverka aktivitetsbalans och delaktighet i samhället.
  • beskriva och resonera kring hur personens motståndskraft och sociala situation inverkar på personens förmåga att hantera sin skada och åldrandets konsekvenser.
  • reflektera kring hur man kan tillämpa inhämtad kunskap i den teambaserade uppföljningsverksamheten på hemkliniken.

Videomötestjänsten Zoom

För att delta i workshopparna behöver du en dator, mobil eller surfplatta med kamera, mikrofon och stabil internetuppkoppling. För att delta i mötet klickar du bara på länken som hör till respektive workshop.

För att få ut det mesta av kursen bör du sitta vid en egen dator. Om det inte är möjligt rekommenderar vi att ni sitter högst två personer vid samma dator.

Du kan testa Zoom här: zoom.us/test  

Den neurogena blåsan

Workshop 1: torsdag 18 september klockan xx–xx

Inför den första workshoppen ska du titta på de tre första filmerna här nedanför. Om du vill kan du även titta på panelsamtalet, men huvudsaken är att du har sett det innan workshop 2.

På workshoppen kommer du att få svara på frågor om innehållet i filmerna både i grupp och individuellt. Dina och gruppens svar är inte en examination, utan kommer att utgöra grunden för vidare diskussion och reflektion.

Du kommer också få möjlighet att reflektera över ditt eget lärande. Du behöver inte förbereda dig på något annat sätt än att titta på filmerna.

Workshop 2: torsdag 25 september klockan xx–xx

Uppgift efter workshoppen

Skriv kort om vad du har lärt dig på workshoppen och vad du vill lära dig mer om i rutan här under.

Skicka in ditt svar senast den 15 september.

Den neurogena tarmen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Workshop 3: torsdag 16 oktober klockan xx–xx

Workshop 4: torsdag 23 oktober klockan xx–xx